måndag 22 november 2010

Vi ser på film: Red

Som alla som såg den lätt nedlåtande recensionen i SVT:s morgonteve vet så handlar Red om en amerikansk pensionerad agent (spelad av Bruce Willis) som plötsligt upptäcker att hans gamla arbetsgivare nu vill döda honom. Han söker upp sina gamla kollegor, spelade av idel äss (Morgan Freeman, Helen Mirren och John Malkovich) för att lista ut varför han nu finns på en dödslista och vad som kan göras åt saken.

Jag ska inte ge en massa spoilers om intrigen, även om den är ganska traditionell, jag ska bara helt kort kommentera filmens stil. Den försöker vara cool och hålla distans till sig själv med hjälp av, i första hand, en kombination av överdrivet våld och ett försök att få våldet att se professionellt ut. Willis och kollegorna hanterar sina vapen med en självklar expertis, men genom att lägga in litet väl många skott eller litet väl stora explosioner gör filmmakarna en ironisk blinkning till åskådaren som säger: "Okej, vi tar inte det här på allvar, så det behöver inte du göra heller".

Det funkar, mestadels, och mestadels tack vare att de rutinerade skådespelarna är så skickliga. Det är inte precis Shakespeare-monologer de levererar, men de figurer de spelar gör de bra – i vissa fall utmärkt. Däremot så håller filmen på att gå överstyr efter ungefär en tredjedel, därför att regissören inte klarar av att upprätthålla den disciplin som krävs för att gå balansgången mellan ironisk överdrift och rent spektakel, och det blir alldeles för mycket explosioner och helt enkelt löjligt. Lyckligtvis klarar man av att så småningom arbeta sig tillbaka till ett balansläge, men det kostar förlorat tempo i berättelsen.

(Filmens sista scen är tyvärr ett återfall till dessa sämre vanor, fast värre – ett kalkonspektakel. Den är förstås inlagd för att skapa ett roligt avslut, men genomförandet är på Åsa-Nisse-nivå, så den fungerar inte alls. Ville man prompt ha den med kunde man ha lagt den efter eftertexterna och skiljt ut den från resten av filmen, som den nu tyvärr drar ner en smula.)

Värd att se? Ja, det tycker jag. Det är snyggt gjord action med goda skådespelarinsatser och en del töntigheter och brister – dvs klart över medel för genren. Jag ger den en trea av fem möjliga.

(Filmen bygger f ö på serien "Red" av Warren Ellis och Cully Hamner, men den har jag inte läst och kan följdriktigt inte jämföra med.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar