söndag 28 november 2010

Mina t-shirts, del 13: Captain America

Captain America blev en favorit när han skrevs av J. M. DeMatteis (tecknad av Mike Zeck och, om jag minns rätt, tuschad av Bob McLeod). Inte nog med att vi presenterades för Steve Rogers' homosexuelle barndomskamrat, vi fick också en fullkomligt briljant skildring av vad det innebär att vara En Äkta Hjälte:

Caps flickvän Bernadette har kidnappats av ett monster skapat av någon ond vetenskapsman för att locka till sig Cap så att monstret kan slå ihjäl honom. Men monstret är, såsom varande en laboratorieprodukt, en smula okunnig om hur den verkliga världen fungerar, och blir dessutom en smula charmad av den vackra och kloka Bernie. Just  när hon nästan övertalat monstret att släppa henne anländer dock en rasande Cap för att rädda henne – och får storstryk. Han har inte en chans mot monstret.

När monstret ska utdela nådastöten hoppar dock Bernie på honom för att skydda sin älskade, och den kognitiva dissonansen av att Bernie – som han kommit att tycka om – hatar honom för att han skadar Cap – vilket han skapats för att göra – gör monstret så förvirrad att han flyger därifrån för att fundera igenom sitt liv. Kvar blir Bernie med en medvetslös, blödande Captain America liggande på marken med sitt huvud i hennes knä.

Till slut vaknar Cap upp. Dimmigt kisar han upp mot Bernie och fäller Alla Tiders Hjältereplik:

"B-Bernie... Are you okay?"


Bilden på t-shirten är tecknad av John Byrne, länge Marvels främste tecknare och kanske även deras då främsta kreativa kraft – hans "Fantastic Four"-sejour var t ex klart imponerande – som gjorde en utmärkt "Captain America" tillsammans med alltid kompetente författaren Roger Stern och (återigen, om jag minns rätt) tuscharen Joe Rubinstein, vars "softa Neal Adams"-stil i mitt tycke passade Byrne perfekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar