onsdag 18 december 2013

Justin Gray, Jimmy Palmiotti & Moritat: All-Star Western Vol 1: Guns and Gotham

Jag har börjat ett nytt projekt: att läsa igenom mina ännu olästa DC-trade paperbacks i bokstavsordning – det är lättare att då och då smyga in några sidor sådant mellan allt som "måste" göras än att försöka hinna med att beta av det nyinköpta.

All-Star Western Vol 1: Guns and Gotham.
Fantastisk omslagsbild av Moritat.

Tyvärr började jag med Gray & Palmiottis All-Star Western: Guns and Gotham, som visserligen har Jonah Hex i det korrupta 1800-tals-Gotham, men som bygger upp sina historier genom att stapla klichéer på varann. Exempel på hur intrigerna byggs upp: korrupta politiker + någon sorts koppling till nånting = de är de skyldiga, så de kommer att skicka sitt gäng på oss om vi bara går dit och bråkar lite, och sedan kan Jonah skjuta ner ett tjog män sittande oskyddad ute på verandan utan att någon av dem ens kommer i närheten av att träffa honom. Eller så startar han ett saloonbråk och slår ner ett tjog män utan att nån knappt ens kan lägga hand på honom.

Hallå. Jonah Hex är inte Batman eller Green Lantern, han är en vanlig men ovanlig människa – det är bland annat det som gör John Albanos tidiga, mästerliga historier om honom så bra. Och varför ska det vara så omöjligt att skapa ens rimligt kompetenta mästerskurkar? Det är litet svårt att tro på att de verkligen är några masterminds som dominerar staden när de skildras som helt inkompetenta som ledare av sin organisation.

Samlingen avrundas av en trist El Diablo-historia som försöker rida på zombie-vågen men som lider av samma problem som Jonah-historierna: den har ingen egentlig poäng, och synnerligen ytlig personskildring, samt The Barbary Ghost, berättelsen om en ung kinesisk-amerikansk kvinna som på något magiskt sätt förvandlas till världens skickligaste hämnare när hennes familj mördas i ett beskyddarkrig med en gangsterboss. Egentligen är det samma problem här som i de övriga historien i samlingen: Gray och Palmiotti koncentrerar sig likt en B-actionthriller på de "coola" men tämligen uttjatade actionsituationerna – man har som läsare sett dem mängder av gånger förut och de görs inte på något exceptionellt sätt den här gången heller, samtidigt som allt annat som krävs för att man ska bry sig om vad som egentligen händer, som till exempel personskildring och skapandet av en fungerande, trovärdig fiktiv värld för allting att utspela sig i, negligeras.

Phil Winslade har ritat The Barbary Ghost, så den är i alla fall rätt snygg, Jordi Bernet har ritat El Diablo-historien kompetent men kanske en aning skissartat, och Moritat har ritat/målat Jonah-historierna – ibland mycket tjusigt, enstaka gånger till synas jäktat och hafsigt. Han har också gjort omslagen till de numren, All-Star Western # 1-6, som reproduceras i samlingen, och de är det bästa i hela boken. Underbart fina, speciellt den bild som också är hela samlingens framsida.

Jag gillar ju Jonah Hex, men jag kan inte rekommendera den här; läs Showcase-samlingen med honom i stället – men bara de första äventyren av John Albano och Tony DeZuniga; så fort författandet tas över av Michael Fleisher så dyker kvalitén minst ett par-tre snäpp och det blir stereotypt, förutsägbart brödskrivande för hela slanten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar